Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Nyelvtan 8.

Ne feledjétek: a márciusi Másolás beadási határideje ma van, 2021. március 30., kedd!

A következőket kérem: az elkészített oldalakat a füzet felső sarkában számozd be 1-től 4-ig (5-ig), az alsó sarkába pedig minden oldalon írd föl a dátumot: III. 30., oda, ahová a L jelet szoktam tenni! Kérem, hogy jól olvashatóan fotózd le az oldalakat, csak így tudom értékelni a munkádat!

2021. 03. 30., kedd:

Feladatok:

Lapon 1. és 2. feladat megoldása (márc. 5-én adtam oda)

(Ha valaki elhagyta a lapját, akkor másolja le a mondatokat, és elemezze a füzetében!

A 2. feladatnál tollal dolgozz, vagy a fotón jól látható ceruzával, mert elég kis hely van a megoldásra, és van, ahol még ki is kell egészíteni a mondatokat!)

  1. feladat: Állapítsd meg, hogy igaz (I) vagy hamis (H)! A hamis állításokat elég a mondatok fölött javítani, nem muszáj leírni a vonalra! Kérlek, tollal, olvashatóan dolgozz!
  2. a, -f, feladat: Teljes elemzés, a szokásos lépésekkel: Á-A megkeresése, leválasztás, utalószó karikázása, kötőszó keretezése (ha szükséges, pótolni kell), a főmondat teljes elemzése, ábra készítése … (a kötőszókat nem muszáj kiírni a vonalra, ha az elemzésben egyértelműen látható a keretezés) Vigyázat, a c, és az f, mondatban beékelődés van! (lásd a Mondatrendnél, a márc. 5-ei óránál!)

Házi feladat:

– A füzetvázlatokat tanulni (Az alárendeléstől)!

A feladatokat kérem olvashatóan lefotózni és elküldeni legkésőbb 2021. április 8-án, csütörtökön 14.00 óráig a Tanárainkban található e-mailcímemre. A feladatokból pontozni fogok. Ha kérdésed van, írj! Jó munkát!