Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Fizika 8.

 Gömbtükrök, domború gömbtükör

https://www.youtube.com/watch?v=0oxzulEo05o

Síktükör képalkotása

Foglaljuk össze az eddigi ismereteket. A kellően simára csiszolt felületeket tükröknek nevezzük. A tükrökről a fény nagymértékben visszaverődik, s igazak rá a fényvisszaverődés törvényei:

 • A beeső fénysugár, a beesési merőleges és a visszavert fénysugár egy síkban van.
 • A beesési szög és a visszaverődési szög egyenlő.

Ha a tükröző felület sík, akkor síktükörről beszélünk. Például a fürdőszobai tükör.

A síktükörben látott kép tulajdonságai:

 • látszólagos
 • tárggyal megegyező állású
 • tárggyal megegyező nagyságú
 • képtávolság és tárgytávolság megegyezik

Gömbtükör, domború gömbtükör

Ha a tükröző felület egy gömbfelület, akkor gömbtükörről beszélünk. Létezik domború és homorú gömbtükör. Ha a gömbfelület külső fele a tükröző felület, akkor domború gömbtükörről beszélünk. A tananyag feldolgozását és a vázlatot pontokban szedve láthatjátok.

 1. Nézd meg a következő videót, kiemelten a gömbtükörről, ezen belül a domború gömbtükörről. (3 p 50 mp-ig tart ez a rész) https://www.youtube.bcom/watch?v=0oxzulEo05o
 2. Szerkeszd meg és írd le a domború gömbtükör részeit a tk. 70. lap alján található rajzról, vagy a videóról!
 3. Nézzük meg a videó további részét (4 p 06 mp – 5 p 30 mp-ig). Itt megtekinthetjük, hogy a párhuzamosan érkező fénysugarakat a domború gömbtükör széttartóan veri vissza.
 4. Vizsgáljuk meg a domború gömbtükör képalkotását, folytassuk a vetítést. (6 p 00 mp – 8 p 06 mp-ig), és másold le az ott látható két szerkesztést! A két szerkesztés láttatja a domború gömbtükör nevezetes sugármeneteit, melyet megtalálsz a tk. 72. lap tetején is. ( Vigyázz a különböző színek más- más sugármenetet jelölnek!)
 5. Írjuk le a megszerkesztett nevezetes sugármenetek meghatározását, vagy a tk. 72. oldalán a szerkesztés alatt láthatod (Itt is ügyelj a színekre!), vagy a videóról is lemásolhatod. (8 p 06 mp- 9 p 10 mp-ig)

A fogalmakat tanuljátok meg!

Jó munkát kívánok!

Gállné tanárnő