Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 8.

Az impresszionizmus zenéjével folytatjuk. Nézd meg a következő videót, egy virtuális zenés sétát tehetünk a via Appián, Róma legrégebbi, az ókorban egyik legfontosabb útján. A zenei részlet Ottorino Respighi olasz zeneszerző „Róma fenyőfái” című szimfonikus költeményéből való.

https://www.youtube.com/watch?v=uLDsE0AJxQY

A következő, dőlt betűs szöveget kell a füzetbe másolni. Próbáld meg úgy csinálni, hogy a linkre kattintással elindítod a szöveg előtt található videót, és zenehallgatás közben írsz (a videó végig egy kép, egy lemezborító). Claude Debussy francia zeneszerző nagyszabású műve – az ő megfogalmazásában három szimfonikus (nagyzenekari) vázlat a tengerről – a „Tenger” első részét hallod, a címe „A tenger hajnaltól délig”.

https://www.youtube.com/watch?v=b51FcFpwwgw&ab_channel=BerlinPhilharmonicOrchestra-Topic

A zenei impresszionizmus

Az 1890-es évektől vette kezdetét. A zene tárgyát zenén kívüli forrásokból meríti, de a korábbi „programzene” konkrétabb megfogalmazása helyett pillanatnyi benyomásokat rögzít. (Impresszió = benyomás) Természeti képeket, jelenségeket foglal zenébe: felhők gomolygását, a víz és a szél játékát, mediterrán tájak ragyogását. Fő ismertetője a misztikus elmosódottság, gondolati összefüggések helyett hangulati benyomások, a zene inkább megsejtet, mint világos mondanivalót közöl.

Dallamaiban nincsenek témák, csak sok és rövid motívum, melyek egymás után vannak felsorakoztatva, és nincs kidolgozásuk.

                Az impresszionizmus legszebb darabjaiban a zene maga is festészetté válik. A zenekari hangzást pasztellszínek jellemzik. Hangfogóval tompított vonósok és rézfúvósok, halk fafúvók, puha hárfa futamok teremtik meg a visszafogott hangzást.

                A hangsor hétfokú helyett hat, egymástól egyforma távolságra lévő hangból áll. Ez a hangsor nyugtalanságot hordoz, és a lezáratlanság érzetét kelti.

 Nyisd ki a tankönyvet a 84. oldalon, olvasd el a szövegeket! A legalsó szövegrészben áll a Gyermekkuckó bemutatása. A Golliwog az a 20. század elején népszerű, négerként ábrázolt baba (talán kissé gonosz is), amit a tankönyv oldalán a jobb alsó sarokban látsz három különböző méretben. A zongoradarab, melynek első négy ütemét látod a könyvben, így szól:

https://www.youtube.com/watch?v=p5Rhv1E3tEM&ab_channel=DeutscheGrammophon-DG