Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 8.

Kedves gyerekek!

Botrányosan kevés megoldás érkezett eddig a múlt órai feladatra, ezt tessék pótolni, nem óhajtok elégteleneket osztani! Osztályzatot viszont kell, és fogok is adni!

Az óra témája a filmzene. Olvasd el a tankönyv 98. oldalán található szöveget!

Nézd meg a következő videót, itt hallhatod az említett zenei témát! A képek a híres filmből valók.

https://www.youtube.com/watch?v=2s0-wbXC3pQ

A következő videó is a filmzenéről szól, annak népszerűségéről, illetve arról, hogy a mai filmzenék is a múltbéli, klasszikus zenéből születtek. A hangszer neve, melyről szó esik a videóban, cseleszta. Nézd meg a videót!

https://www.youtube.com/watch?v=Emy_IgaLLLk

A filmművészet a XX. század művészete, nagyon összetett, hiszen magába foglalja az irodalmat, a képzőművészet különböző ágait, a zeneművészetet, sőt, főleg az utóbbi időben a számítástechnika lehetőségeit is egészen művészeti szintre emeli. Persze vannak olyan filmek is, amik távol állnak minden fajta művészettől, de van rá kereslet, így nekik is jut hely a mozikban. A Gyűrűk ura trilógia nem ebbe a kategóriába tartozik, de nem is úgynevezett művészfilm. Egy nagyszerű regény alapján készült a forgatókönyve, jó színészek játszanak benne, jó a rendező és jó a zenéje. Egyébként a filmzene akkor jó, ha szinte észre sem veszed, a legfontosabb pedig, hogy meghatározza egyes jelenetek hangulatát. A következő videóban hallhatod – láthatod, hogyan tudja befolyásolni a hangulatot a zene, nézd meg! Először az eredeti filmzene szól a jelenet mellett – eléggé bonyolult érzelmeket fest, a csatába indulók bizonytalansága, a remény a jó győzelmében a sötétség felett mind benne van. Ugyanezt a jelenetet mutatják be más hangulatú zenékkel; először izgatott várakozással teli/feszült, majd szomorú/depressziós, végül hősies/bátor hangvételben.

https://www.youtube.com/watch?v=l-f1e7OX0Eg&list=PLoBg8qyl07T8jPN2HY4wVoCIvBo1EqKpK&index=1