Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 8.

Kedves gyerekek!

A szimfonikus zenekarral és hangszereivel kapcsolatos kérdéssort tartalmaz az alábbi linken elérhető kvíz. Segítségével ki tudod egészíteni a következő szöveget. A kiegészített szöveget be kell írni a füzetbe és el kell küldeni nekem, ez alapján értékelem az áprilisi munkát. Kérlek, használd a digitalisenek@gmail.com címet, ami a honlapon is fel van tüntetve! Legkésőbb szerda estig várom a megoldásokat!

A kvízben azonnal megjelenik a helyes megfejtés, akár jó, akár rossz válaszra kattintottál. Minden kérdéshez tartozik egy magyarázat, ami kattintás után azonnal megjelenik, ebben is találsz megoldást a szöveg kiegészítéséhez. Ami még segíthet, az a füzetben található „A zenekar hangszerei” című (múlt órai anyag) táblázatszerű szöveg, illetve a tankönyv 110. oldalán olvashatsz róla. Az utolsó mondat kiegészítése 1 szó!

Hogy a beírandó szöveg egyes részeit értsd, először olvasd el ezt: A koncertmester a zenekar első, az egyik legjobb hegedűse. A zenekar játékát hangolás előzi meg, beállítják a hangszereket, hogy azonos magasságban szóljanak.

A szöveg:

Az Á hangot a szimfonikus zenekarban ……………………………………………….. adja meg. A ……………………. ritmushangszer, nem jelölik a konkrét hangmagasságát. A fafúvós hangszereknek van magasabban, vagy mélyebben szóló párjuk. Az ………………………….. is fafúvós hangszer. A Péter és a farkas című daljátékban a fafúvós hangszerek mutatják be a szereplőket, a ……………….. a madárkát, az oboa a kacsát, a klarinét a macskát, a fagott a nagyapót. Ritkán használt hangszer a zenekarban a …………….. A zene nyelve az olasz, a ……………………… azt jelenti pengetni kell a vonós hangszert. A vonós hangszereknek négy húrja van, de a ……………………………… öthúros változatát is használják a koncerteken, mert ………………… hangokat is lehet játszani.

 

https://www.fyrebox.com/play/a-szimfonikus-zenekar-han_Pz6pgpWxn?fbclid=IwAR2lNttZJDqUY_2otlRr1kYIPzPYoSXdiS3_VaFYInpy-3VxfFUQ7jMVc5A