Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 7.

Nyisd ki a tankönyvet a 66. oldalon! A balettről, és a romantika korszakában a műfajjal legtöbbet foglalkozó orosz zeneszerzőről, Pjotr Iljics Csajkovszkijról szól. Másold be a füzetbe a következő szöveget!

ZT balett valamely drámai cselekményt a táncmozgás valamint a zene kifejezőeszközeivel mutat be. Egy vagy több személy zenekísérettel előadott színpadi tánca, amely testmozgással és mimikával, stilizált formában fejezi ki a történéseket, érzelmeket. A romantikus korban a balettek tartalma megváltozott, a legendák, népmesék, a mesebeli tündérvilág ábrázolása lett a téma. A műfaj legjelesebb képviselője az orosz Csajkovszkij.

A második szövegbuborékban feladatot is találsz – próbáld meg jellege, stílusa szerint (vagy a feliratokból J) megállapítani, melyik tételnek mi a címe! A könyvtől eltérő sorrendben raktam fel a videókat. (Vigyázat! Három videó van itt és négy cím – egyik videóban kettő tétel van!) Írd be a füzetbe a helyes sorrendet (a tételeket megszámozva, címmel), fényképezd le, és küldd el a honlapon található címemre (megváltozott a tavalyihoz képest!).

https://www.youtube.com/watch?v=AsD6jCJxNgg

https://www.youtube.com/watch?v=iiyx1m44nMM&ab_channel=Ovation

A tankönyv 67. oldalán is említett b-moll zongoraverseny (jóval hosszabb a mű, ezért a repülős videó). Ezt is hallgasd meg!

https://www.youtube.com/watch?v=m8aAEwZr-rE