Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Nyelvtan 6.

A következő, áprilisi Másolás beadási határideje a hónap vége: 2021. április 30., péntek.

Az elkészített oldalakat a füzet felső sarkában számozd be 1-től 4-ig (5-ig), az alsó sarkába pedig minden oldalon írd föl a dátumot: 04. 30., oda, ahová a L jelet szoktam tenni!

Feladatok:

  1. 04. 29., csütörtök:

– Tk. 108.o. olvasni A névelő

A szabályt másold le  a Tankönyvből a füzetedbe! Cím: A névelők

Magyarázat, kiegészítés: (ezt nem kell leírnod)

HATÁROZOTT NÉVELŐ

Az a és az az határozott névelők. Akkor használjuk őket, ha az őket követő szó a beszélgetésben résztvevők számára ismert, azonosítható dologra vagy dolgokra utal.

Pl.: Hozd ide a virágot! Megettem a tejberizst.

Ha a névelőt követő szó magánhangzóval kezdődik, az azt használjuk, pl. az ember, az űrhajó, az egész világ. Az a pedig mássalhangzóval kezdődő szavak előtt fordul elő, pl. a juh, a monitor, a bicikli. Írásban mindig a kiejtett alakhoz igazítjuk a névelőt, pl. az MTK [emtéká], a UPC [júpíszi].

Az az névelő azonos alakú az az mutató névmással.

Ennek ellenére nem nehéz megkülönböztetni őket. Ha az az szóhoz toldalék kapcsolódik, biztosan névmás: Azt kérem! Azzal szeretném kezdeni.

A névmás többnyire hangsúlyos is: Az a fiú volt.

HATÁROZATLAN NÉVELŐ

Határozatlan névelő: az egy. Ezt akkor használjuk, ha az utána álló névszó(k) a beszélő vagy a hallgató számára nem ismert vagy nem egyértelműen azonosítható dologra vagy dolgokra utalnak. Például: Hozz egy virágot! (mindegy, melyiket). Találkoztam egy lánnyal. (akiről még nem beszélgettünk).

További magyarázatot, gyakorlást találsz az Okostankönyvben:

https://www.nkp.hu/tankonyv/magyar_nyelv_6/lecke_05_047

 

 – Mf. 142.o. 1. a, b, 2. 3. (A 3. feladatban nem kell leírni a javítást, csak húzd ki a mondatokban a felesleges névelőket!)

Házi feladat:

 – Füzetvázlat tanulni: Névelők!