Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Matematika 6.

Házi feladat: tk. 186. old. B4/d

 

 

 

 

 

 

 

Tengelyesen tükrös négyszögek

A négyszögnek négy oldala, négy csúcsa, két átlója van. Belső szögeinek összege 360⁰. A négyszögeket lehet csoportosítani tulajdonságaik alapján. A tk. 189. old. 1. példáját nézzük meg, ahol 9 négyszöget vizsgálunk különböző szempont szerint. Ez alapján készítsük el az alábbi vázlatot:

  1. Van párhuzamos oldalpárjuk

 Azokat a négyszögeket, amelyeknek van párhuzamos oldalpárja, trapéznak nevezzük. Ezért speciális trapéz a paralelogramma, rombusz, téglalap és a négyzet is. Rajzold le ide a tk. 189. old. 1 példa ide tartozó 6 négyszögét.

  1. Van csúcsokon átmenő szimmetriatengelyük

Azokat a négyszögeket, amelyeknek van csúcsokon átmenő szimmetriatengelye deltoidnak nevezzük. Ezért a rombusz és a négyzet is egy speciális deltoid.  Rajzold le ide a tk. 189. old. 1 példa ide tartozó 4 négyszögét.

  1. Két-két szomszédos oldaluk egyenlő

Ezek a deltoidok.

  1. Van csúcsukon át nem menő szimmetriatengelyük

Azokat a négyszögeket, amelyeknek van csúcsukon át nem menő szimmetriatengelye, húrtrapéznak nevezzük. A téglalap és a négyzet speciális húrtrapéz. Rajzold le ide a tk. 189. old. 1 példa ide tartozó 3 négyszögét.

A tengelyes tükrözést, szabályos sokszögeket és a négyszögek csoportosítását láthatjátok a következő videón. A videó számunkra fontos része az elejétől 4 p 26 mp-ig tart. Ha ezt meg­nézted, akkor a videót állítsd meg 2 p 30 mp –nél. Az ott látható halmazábrát értelmezd, majd másold le. Ezt követően fejezd be a videó nézését, kiemelten a 6 p 11 mp – 11 p 20 mp –ig tartó részt: https://www.youtube.com/watch?v=eVt8DquiW3U

Házi feladat az eddig tanult szabályok megtanulása és átismétlése.

Jó munkát kívánok!

Gállné tanárnő