Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 6.

A tankönyv 46. oldalán találsz egy feladatot a tavaszi népszokásokkal kapcsolatosan, időrendbe kell őket rendezni. Ehhez a következő, internetről letöltött szövegrészletek nyújtanak segítséget. Írd be a füzetedbe a népszokásokat helyes sorrendben, fényképezd le, majd küldd el nekem.

A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (hamvazószerda előtt, ami egyben a húsvétvasárnap előtti 47. nap), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése.

Böjti leányjátékok

A téli időszakot követő nagyböjti vasárnapokon játszották, a tiltott mulatozás helyett.

 

Farsangköszöntés

Többnyire gyermekek, egyes helyeken lányok adománygyűjtő, → köszöntő, jókívánságmondó felvonulása → farsangkor.

Alakoskodás

Legfőbb alkalma ma is a farsangvégi alakoskodás, de más jeles napokon is szokásos, így Mikulás és Luca napján, a karácsonytól vízkeresztig tartó időszakban, pünkösdkor.

Balázsjárás

Február 3-án, Szent Balázs püspök ünnepén a katolikusoknál régi szokás, hogy a pap a templomban megáldja a jelenlévők, főként a gyermekek torkát, Balázs-áldást kér, hogy a torokfájás elkerülje őket. Február 3-án, Balázs napján, vagy március 12-én, Gergely napján volt az iskolások ünnepe: balázsjárást vagy gergelyjárást tartottak. A gergelyjárás szokása az elterjedtebb, e nap az iskola téli időszakának befejező napja volt.

Zöldágjárás

Virágvasárnaphoz két jellegzetes leányszokás kapcsolódott, a kiszehajtás és a villőzés. A zöldághordás vagy zöldágjárás a tavasz megjöttét köszöntő énekes, táncos, esetenként dramatikus játékkal járó felvonulás, melyet húsvétkor, pünkösdkor (vagy virágvasárnap) szokás játszani.

Húsvéti locsolás

A húsvét mozgó ünnep, melynek időpontját 325-ben a niceai zsinat a tavaszi napéjegyenlőséget (márc. 21.) követő holdtölte utáni első vasárnapban állapította meg. Így a húsvét március 22-e és április 25-e közötti időre eshet. A húsvétvasárnapot megelőző virágvasárnappal kezdődik a húsvéti ünnepkör, ezt követi a nagyhét, húsvétvasárnap, húsvéthétfő és végül fehérvasárnappal zárul.

Farsangi vénlánycsúfolás

Az udvarlás, párválasztás és főképpen a házasságkötések, lakodalmak legfőbb ideje a hagyományos, magyar paraszti életben a farsang időszaka volt.

Hamvazószerda, hamvas szerda (lat. feria quarta cinerum): →nagyböjt kezdő napja a latin szertartásban, a húsvét vasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap.

húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap.

 

Nézd meg a következő videót!

https://www.youtube.com/watch?v=Fj9XI8ayFWE