Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 6.

Az előző tananyagrész, a tavaszi népszokások helyes sorrendje. Olvasd el a magyarázatokkal együtt!

  1. farsangköszöntés – üdvözöljük, köszöntjük, amikor eljön.
  2. farsangi vénlánycsúfolás – mivel a húsvét „mozgó” ünnep, az őt megelőző nagyböjt legkorábban február 12-én kezdődhet. A legények tréfás figyelmeztetése, hogy egy-egy lánynak ideje lenne férjhez mennie, minél előbb meg kellett történjen, még a farsangi, „bulizós” időszakban.
  3. balázsjárás – február 3. Balázs napja, névnap.
  4. alakoskodás – a farsang vége felé szokás alakot (jelmezt) ölteni.
  5. Gergelyjárás – március 12. Gergely nap, névnap.
  6. böjti leányjátékok – amennyiben a nagyböjt – a húsvétvasárnap előtti 40. nap nagyon korán kezdődne, lehet, felcserélődik a Gergelyjárással. Fontos, hogy a böjti leányjátékokat csak vasárnaponként lehet játszani; a nagyböjt pedig szerdai nappal veszi kezdetét.
  7. zöldágjárás, virágvasárnapi villőzés – mindkét szokás virágvasárnaphoz, a húsvétvasárnapot megelőző vasárnaphoz kötődik.
  8. Húsvéti locsolás – húsvétvasárnap után, hétfőn történik

Ha nem küldted el nekem, írd be a füzetbe a sorrendet, magyarázatok nélkül (nem kell leírni a – utáni részt)! Most nem kérek róla fényképet.

Nyisd ki a tankönyvet a 64. oldalon. Olvasd el a szöveget (fél oldal) a passióról, arról a zenei műfajról, mely a barokk korszakban (kb. 1600 – 1750) keletkezett, szerzője pedig Johann Sebastian Bach. A következő zenei részletek a János passióból származnak, hallgasd meg őket! Az első a tankönyv 64. oldalának alján szerepel betűkotta formájában, próbáld követni zenehallgatás közben!

https://www.youtube.com/watch?v=7M_MS7x4wKo&ab_channel=JackGibbons

Ebben a videóban láthatod a barokk zenekarban használt hangszereket is.

https://www.youtube.com/watch?v=apWYzBxtT9M&ab_channel=NetherlandsBachSociety

Egy különleges előadást látsz ebben a videóban, az énekkar mozdulatokkal is alátámasztja a szöveget. Jelentése: Uram, mi Urunk, kinek dicsősége fenséges minden földön.

https://www.youtube.com/watch?v=X-sd7JDBxis&ab_channel=BerlinerPhilharmoniker