Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Rajz 5.

A tavaszi virágok munkád fényképezd le és küldd el nekem a digitalismana@gmail.com címre április 19., hétfő 20 óráig!

 2021. április 19. és 26.

JEGYAJÁNDÉKOK KUKORICA JANCSI IDEJÉBEN

Kukorica Jancsi idejében, ha két fiatal össze akarta kötni az életét, házasságot szeretet volna kötni, jegyajándékot cseréltek. Ez házassági ígéretnek számított.

Voltak olyan tárgyak, amelyek tipikusan jegyajándéknak készültek, de később is hasznát vették a hétköznapi életben. Pl. tükrös doboz, mángorló, csigacsináló, orsókarika, keszkenő. Ezek a hasznos tárgyak jegyajándékként sokkal díszesebbek, igényesebben elkészítettek voltak. Díszítésében a tájegységekre jellemző népies díszítő motívumokat használták.

Ismerkedjünk meg ezekkel a tárgyakkal! Nézzétek meg a díszítő motívumokat!

Feladat:

Fiúk: Mintha Kukorica Jancsi lennél készíts el egy tükrös doboz modelljét dobozkartonból, ahol a fedelet a prezentációban látott díszítőelemek felhasználásával rajzold meg és színezd ki! Lehet használni a NET-et több információ érdekében (méret, alak, díszítettség)! Készíts igényes tükrösdobozt, fényképezd le és küldd el az emailcímemre!

Lányok: Mintha Iluska lennél készíts egy keszkenőt! Egy kb. 20×20 cm-es fehér vászonra tervezd meg ceruzával a keszkenőt díszítő népies motívumokat! Ha már tudsz hímezni vagy éppen most van kedved megtanulni, akkor tűvel és hímzőfonállal hímezd ki! Ha nem szeretnéd kihímezni, akkor filccel vagy festékkel színezd ki a megrajzolt motívumot igényesen! A kész keszkenőről készíts egy fényképet és küldd el az emailcímemre!

Erre a feladatra két hetet kaptok, május 3-ig kell elkészíteni és elküldeni a jegyajándék képét a digitalismana@gmail.com címre.