Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Természetismeret 5.

Mai tananyag: Mérések a térképen Tankönyv 102-103.o.

Távolságmérés

A 102.oldal szöveget figyelmesen el kell olvasni! Az 1-es ábrát: Bátaapáti és Mórágy távolsága – megfigyelni. Lépésről lépésre el kell végezni a leírt feladatokat!

A gördülő távolságmérős részeket elég csak érdekességként elolvasni. (3. bekezdés)

Folytatás: 103.o. …kanyargós útvonal mérése, kilométer hálózat turista térképen

Magasságmérés

103.o. olvasás

Atlasz 5. oldalán figyeld meg a távolság- és magasságméréshez kapcsolódó információkat, rajzokat! Próbáld ki még egyszer a távolságmérést a térképen!

Munkafüzet 107.o. feladatai

A feladatoknál előfordul, hogy meg kell keresni egy adott helyet a térképen. Ebben segít az Atlasz utolsó oldalain lévő névmutató, mely ABC sorrendben tartalmazza a helyeket. A név melletti szám az oldalszám, a betű és szám egy adott mező helye az oldalon, hasonló a torpedójátékhoz. Pl. D2= D oszlop, 2. sor.

  1. feladat: a hegycsúcsok a Dunántúli-középhegységben, a Bakonyban találhatók
  2. feladat: Atlasz 10.o.
  3. feladat
  4. feladat: Atlasz 8-9.o. Gyula – Alföld délkeleti része, Paks – Duna mellett, az ország közepén, Sopron – az ország északnyugati csücskében, az Alpokalján, Sárvár – a Rába folyó mentén, az Alpokalján található. A névmutatót is használhatjátok a kereséshez! Ha megvan a település bal alsó sarokban lévő színskála alapján adjátok meg a magasságot, például így: 0-100m.

Házi feladat: aki az online órán volt, annak nincs írásbeli. Aki nem vett részt az órán, a Munkafüzet 107.o. 2., 3., 4., 5. feladatát kell megoldani és fényképet küldeni a digioktataslacur@gmail.com címre, április 16. csütörtökig!