Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 5.

Kedves gyerekek!

A mai órán is próbálunk énekelni, dalt tanulni, most többszörös segítséggel. A tankönyvben a dal a 62. oldalon található, a címe „A mormotás fiú dala”, Ludwig van Beethoven szerzeménye. A következő videóban hallod a dalt, és azt is tapasztalni fogod, hogy a tankönyvben van egy kis hiba a szövegben. Nézd meg a videót, próbáld meg követni az utasításokat és együtt énekelni az előadóval!

https://www.youtube.com/watch?v=QNNi3DmlZWw&ab_channel=Lehr-Juh%C3%A1szM%C3%B3nika

Hogy ne csak egyedül kelljen énekelni, hoztam egy kis társaságot nektek:

https://www.youtube.com/watch?v=ZAhxgZzZQ3o&ab_channel=KrisztinaP%C3%A1lffi

A tankönyv 63. oldalán olvassátok el a Ludwig van Beethovenről szóló anekdotát. Az anekdota vicces történet híres emberekről, ami igaz is lehet, de az is előfordul, hogy kitalált mese.

Nézd meg a következő videót, Beethoven 9. szimfóniáját mutatja be Hámori Máté karmester.

https://www.youtube.com/watch?v=pq9Z1boc6_0&t=51s

Két feladatod van.

  1. A füzetbe írd be az 1. versszak első és második sorának elejét (nem kell a francia szöveg), helyesen, ahogy a videóban hallottad – láttad. (így kezdd el, ahogyan én is tettem – 1.)
  2. A harmadik videóban a karmester egy dalról beszél, ami arról szól, hogy testvér lehet minden ember. Úgy gondolom, ezt a dalt talán énekeltétek az elmúlt tanévek során, a 4. sor szövege pontosan így szól: testvér lészen minden ember. Ha mégis ismeretlen lenne, ez az Európai Unió himnusza is, ezt írd be a google keresőbe, és gyorsan rátalálsz a dal címére. Írd a füzetbe a dal címét!

A feladatról fényképet kérek, és kérem az előző óra feladatát is! Most már osztályoznom is kell, ezt sajnos csak az elküldött munkák alapján tehetem meg. A határidő egy hét, vagyis szerda estig mindenki munkája meg kell érkezzen!