Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 5.

Nézd meg, hallgasd meg újra az előző tananyag videóját, melyben a Magyar tánc szólal meg (újra itt a link). Próbáld énekelni az előadóval!

https://www.youtube.com/watch?v=k5gVwHMOvUg

Itt látod Apor Lázár táncának kottáját. Az alatta lévő szöveget olvasd el kétszer, majd nézd meg az azt követő videót! Az éneklő hölgy mögötti férfi hangszerének neve koboz.

Erdélyben jött létre az a gyűjtemény, amelyet a zenetörténet a Kájoni-kódex néven ismer. Szerzője Kájoni János szerzetes (1629/30? – 1687), zeneszerző, orgonista és nyomdaalapító volt. A kéziratos gyűjteményben magyar dallamok és korabeli kortárs szerzők művei találhatók. Az egyházi dallamokon kívül táncok is szerepelnek a kéziratban: „változó-tánc”, „cigány-tánc”, „Paikos-tánc”, „Lapoczkás-tánc”. A kódex egyik legnépszerűbb darabja az Apor Lázár tánca, valószínűleg korábban, az 1500-as években keletkezett.

https://www.youtube.com/watch?v=br9PDGgaZxI

A reneszánsz korszak elsősorban az énekelt zene ideje. A következő szöveget másold be a füzetbe! (nem kérek róla fényképet)

ZT A reneszánsz a 15. és 16. század művészeti stílusa, kora. A szó jelentése újjászületés. Ez a kórusművészet, az énekelt zene virágkora. Az énekkarok több szólamban énekelnek, a zenét két módon szerkesztik:

  • Homofónia – egy fődallam, a többi szólam a kísérő szerepét tölti be a vidám hangvételű dalokban
  • Polifónia – a szólamok egyenrangúak, a szövegben kis eltérések találhatók, és más-más időben éneklik el a szólamok. Ez egyfajta ünnepélyességet kölcsönöz a zenének

A hangszerek a tánczenében szerepelnek – csembaló, cimbalom, bőgő, duda, síp, dob, koboz