Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 5.

Kedves gyerekek!

Több feladatot is küldtem nektek, megoldásokat viszont nem kapok. Nézzétek át az április 13. 15. és 20. tananyagot, mindháromban van feladat! Ezeket várom a címemre digitalisenek@gmail.com

A múlt órán megismertük a fúvószenekart és a vonószenekart. Egy-egy zenei példa erejéig visszatérünk ezekre, először hallgassátok meg a fúvószenekart. Ez a mű annyiban különleges, hogy eleve fúvószenekarnak szánta a szerző. A fúvószenekarok általában átiratokat játszanak.

https://www.youtube.com/watch?v=lYVow5iL7oE&ab_channel=blaeserphilowl

A vonószenekarok a barokk korszakban (a 17 században) jelentek meg, ezért leggyakrabban barokk muzsikát játszanak ezek az együttesek, kiegészülve csembalóval, lanttal vagy orgonával, akik az állandó mély hangokért felelősek. Egy nagyon híres kánont hallotok a videóban, a szerzője Pachelbel.

https://www.youtube.com/watch?v=OFfYGoVstgc&ab_channel=depixier

A szimfonikus zenekar a 18. század másik felében jött létre, a rézfúvós (lásd Tk. 86. oldal) és ütős hangszerek ekkor csatlakoztak a zenekarhoz. A szimfonikus zenekar felépítését a tankönyv 90. oldalán találod. A következő videóban szóban és zenében tudjátok követni, hogyan szólt a szimfonikus zenekar századokon át, és hogy szól napjainkban.

https://www.youtube.com/watch?v=_vRXAWPeLbM&t=458s&ab_channel=Glokalis