Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Ének 5.

Kedves gyerekek!

Több feladatot is kaptatok, de nagyon kevesen küldtétek el a feladatmegoldásokat. Sajnos ez meg fog nyilvánulni az áprilisi osztályzatokban is. Ne feledd, három feladatod van az elmúlt órákról: kottaírás, Mormotás fiú dalszöveg és egy dalcím, válaszok a kérdésekre (Haydn a téma). Még pótolhatod az elmaradásodat, de jövő héten mindenki megkapja az osztályzatát!

A mai órán kórusműveket, énekkarnak írt zeneműveket fogunk hallgatni. Olvassátok el a tankönyv 82. és 83. oldalán a kórusokról szóló írást! Itt címek is szerepelnek, mint példa egy-egy kórusfajtára. Mi más kórusműveket hallgattunk meg (március 23-án a „Zöld fű közt árva kék ibolyácska” című kórusművet hallhattátok női kar előadásában, a vegyeskart pedig egy latin nyelvű egyházi zenemű mutatta be, a címe „Nigra sum”, szerzője Palestrina). Most a gyermekkart hallhatjátok egy nagyon híres műben. Kodály Zoltán írta, a címe „Hegyi éjszakák”.

https://www.youtube.com/watch?v=aimQKBa2cZY&ab_channel=TolosaChoralContest

A következő videóban is híres zeneművet fogunk hallani, Wolfgang Amadeus Mozart zongoraszonátájából a Török indulót. A Szent Efrém Férfikar adja elő, természetesen átdolgozva a művet. Bár sokat bohóckodnak is ebben a videóban, nagyon jól énekelnek, igazi művészek. A férfikar legidősebb tagjának két fia is énekel az együttesben.

https://www.youtube.com/watch?v=UWigWtqVpuI&ab_channel=SzentEfr%C3%A9mF%C3%A9rfikar-SaintEphraimMaleChoir

Egy nagy slágert fogtok hallani egy nagy létszámú férfikar előadásában, akik ezúttal zenekarral együtt szerepelnek. Ez is egy feldolgozás, a dal címe „You raise me up” vagyis „Te felemelsz”

https://www.youtube.com/watch?v=DSb3m9bNWkA&ab_channel=TheChurchofJesusChristofLatter-daySaints