Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya
+36 62/578-131 iskola@koznevelesbalastya.hu

Hittan 2.

Az utolsó vacsora

  • Olvasd el a következő szentírási szakaszt és készíts rajzot a füzetbe
    az utolsó vacsoráról! Máté 14,10-25

Iskarióti Júdás, egy a tizenkettő közül, elment a főpaphoz, hogy elárulja. Amikor ezek tudomást szereztek róla, megörültek és pénzt ígértek neki. Ezért kereste a kedvező alkalmat, hogy a kezükre adhassa. A kovásztalan kenyér első napján, amikor a húsvéti bárányt fel szokták áldozni, tanítványai megkérdezték: „Mi a szándékod? Hová menjünk, hogy megtegyük az előkészületeket a húsvéti bárány elköltéséhez?” Erre elküldte két tanítványát: „Menjetek a városba! – mondta. – Ott találkoztok egy vizeskorsót vivő emberrel. Szegődjetek a nyomába, aztán ahová bemegy, ott mondjátok meg a házigazdának: A Mester kérdezteti, hol van az a terem, ahol a húsvéti bárányt tanítványaimmal elfogyaszthatom? Ő majd mutat nektek egy vánkosokkal berendezett tágas emeleti helyiséget. Ott készítsétek el.” A tanítványok elmentek, s a városba érve mindent úgy találtak, ahogy megmondta, s el is készítették a húsvéti vacsorát. Amikor beesteledett, odament a tizenkettővel.  Miután a vacsorához letelepedtek, Jézus így szólt: „Bizony mondom nektek, egyiktek elárul engem, egy, aki eszik velem.” Elszomorodtak és sorra kérdezték: „Csak nem én?” Így válaszolt: „Tizenkettőtök közül az egyik, aki velem egyszerre nyúl a tálba. Az Emberfia elmegy ugyan, amint meg van róla írva, de jaj annak az embernek, aki elárulja az Emberfiát. Jobb lett volna neki, ha meg sem születik.”

Vacsora közben kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte és ezekkel a szavakkal adta nekik: „Vegyétek, ez az én testem.” Majd fogta a kelyhet, hálát adott, odanyújtotta nekik. Mindnyájan ittak belőle. Ő pedig így szólt: „Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik. Bizony mondom nektek, hogy nem iszom többé a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom az Isten országában.”

Az alábbi linken találsz segítséget rajzod elkészítésében!

https://www.google.com/search?q=az+utols%C3%B3+vacsora+rajzok&tbm=isch&ved=2ahUKEwiAmsPTuKXvAhX2AWMBHaZRBssQ2-cCegQIABAA&oq=az+utols%C3%B3+vacsora+rajzok&gs_lcp=CgNpbWcQAzoCCAA6BAgAEBhQ7S5Y7Ttguj5oAHAAeACAAWGIAd0EkgEBN5gBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=c5VIYMCUG_aDjLsPpqOZ2Aw&bih=913&biw=1280&rlz=1C1GCEA_enHU922HU922

Csináljátok meg szépen a feladatokat, nem kell lefotózni, nem kell visszaküldeni a munkáitokat, majd áprilisban leellenőrzöm, amikor újra megyünk iskolába!